Uvod u CB

Što je CB?

Građanski opseg uobičajeno nazvan CB, civilni band, jedno je od najboljih sredstava izražavanja i usmene komunikacije, koje koristi radio valove.

Korištenje CB primopredajnika je jedini besplatan način slobodne komunikacije govorom riječi (ne naplačuje se vrijeme komunikacije, kao npr. Tel. inpulsi). CB omogučuje da se glas sugovornika čuje neposredno; komunikacije nisu tajne, tako da je omogućeno uključivanje dru-gih u komunikaciju...

Svoje međusobne odnose povećavamo telefonom, no zbog lakog komuniciranja te obogaćujućih kontakata CB (osobni radio) briljantno simbolizira jedan od najdragocjenijih stavova koji čovjek gaji o slobodi pojedinca.

Rođen u Sad ubrzo nakon 2 svjetska rata, priznat je i od strane Europskog Parlamenta 1984., koji je priznao "važnost i razvoj korištenja CB-a kao izraza i komunikacijskog sredstva građana Europske zajednice" (rezolucija 30. ožujak 1984.) s više od 30 milijuna europskih korisnika, CB je postao neusporediv način usmene komunikacije radiom, način da se bude korisnim, da se izrazi, i iznad svega da se svlada izolacija koju nameće moderno društvo.

Gdje se cb može koristiti?
Namjene CB-a su mnoge, jednostavne i besplatne:

  • Obitelj: ostvaruju se trajne veze između članova obitelji, npr. veza sa članom obitelji koji se gradom vozi u automobilu ili veza između ostarjelih roditelja i djece koja žive na raznim lokacijama grada.
  • Prijatelji: jednostavno korištenje jeftinih uređaja omogućava krugu prijatelja da probude svoje prijateljstvo, osim toga pruža se mogućnost stjecanja mnoštva drugih prijatelja.
  • Poznanstva: uzajamno komuniciranje koristi osobnoj ravnoteži mnoštva usamljenih ljudi: muškaraca, žena, hendikepiranih osoba, nezaposlenih, umirovljenika – koji tako savladavaju izolaciju. Poslovne žene i muževi koriste CB da nebudu usamljeni u svom automobilu prilikom putovanja. Oni su u društvu ostalih korisnika, srdačno pozdravljeni, te mogu s njima razgovarati tijekom putovanja. Na taj način se mogu ostvariti kontakti s ljudima koje inače nikada ne bi sreli.
  • Praktične koristi: informacija o prometu, sigurnost na cesti, sve vrste pomoći, pomoć zdrastvu, vatrogascima, u transportu, daljinskom upravljanju. CB omogućuje da se više u prometu ne bude slijep a niti nijem pa da se upadne u zamke prometa: zagušenje na cesti, nesreće, obilasci te drugi uzroci smetnje u vožnji. CB je od neprocjenjive koristi za poljoprivredne oblasti, a također i ribare, lovce, ribolovce, planinare, izletnike i sve koji ostvaruju kontakt koji zbog razdaljine inače nebi bili u mogućnosti. Geodeti, elektroinstalateri koriste CB kao izvanredni alat.
  • Humanost: CB korisnici pomognu pri spašavanju tisuća ljudi svake godine. Pomoć prilikom krađa, brzo obavještavanje policije i drugih službi u slučaju taznih nepogoda.

Prednost CB-a je ta što nije potrebno polagati radio amaterski ispit!