Dobro došli!

Građanski opseg uobičajeno nazvan CB, civilni band, jedno je od najboljih sredstava izražavanja i usmene komunikacije, koje koristi radio valove. CB briljantno simbolizira jedan od najdragocjenijih stavova koje čovjek gaji o slobodi pojedinca.

Dobro došli na naš web site!
Želimo Vam ugodno surfanje!

Održan CB kamp za srednjoškolce u Kraljevici

HSCB je održao CB kamp za srednjoškolce od 29. lipnja do 4. srpnja . Na kampu je sudjelovalo 16 učenika srednjoškolskog uzrasta i voditelji – mentori: Đuka Pelcl, Antun Šikić, Filip Glogoški, Vinko Neruda, Tomislav Memedović te „domaći“ Marijan Magdić.  Prvi dan su učenici postavljali šatore, a s čime su se neki od njih prvi put susreli. Učenici su uz pomoć voditelja – mentora pripremali opremu u učionicama te tijekom pripreme dobili teorijski uvid u opremu (aluminijske cijevi, stanice…). Drugi dan Kampa, 30. lipnja, službeno je održano otvorenje, a na kojem je predsjednik Saveza, Đuka Pelcl, naglasio važnost prostora NCTK „Kraljevica“. Nakon otvaranja je gostima pokazan kamp s postavljenim šatorima i kuhinjom, a koji se nalazio u dvorišnom prostoru NCTK „Kraljevica“. 

Učenici su tijekom pet dana radionica podijeljeni u dvije skupine po 8 učenika. Glavna radionica Kampa, a koja je provođena tijekom trajanja Kampa izrada je CB usmjerene antene. Učenici su uz nadzor mentora izrađivali antene od aluminijskih cijevi. Osim navedene radionice, učenici su drugim aktivnostima i radionicama usavršavali svoje motoričke vještine, znanja o CB-u, ali i drugim područjima tehničke kulture. Održana su predavanja o CB radiokomunikaciji, a na kojima su učenici dobili znanje o uspostavi CB radio veze uz temeljne pojmove, međunarodnu abecedu i „spelling listu“. Na predavanju je CB predstavljen u kontekstu suvremene tehnologije, kao sredstvo je osobito je važno u kriznim situacijama. Na radionici „letenje dronovima“ su učenici imali mogućnost čuti koje vrste dronova postoje, na koji način lete te je svaki od polaznika Kampa upravljao dronom. Osim tehničkih sposobnosti, učenici su trebali pokazati i uvježbati životne vještine koje zahtjeva kamp: pripremanje jela, spremanje kreveta i slično.
Dana 4. srpnja je službeno zatvoren Kamp, a učenici su za svoj rad dobili diplome. 
Učenici su tijekom Kampa dobili nove i ponovili postojeće spoznaje o CB radiokomunikaciji, napravili antenu te time dobili uvid u izradu antene od početka, a rezultati izlaznih anketa HSCB-a o zadovoljstvu polaznika pokazuju da 88% polaznika označava korisnost Kampa ocjenom 4 (vrlo dobar) ili 5 (odličan) što je dokaz da je Kamp ispunio glavnu svrhu – poučavanje CB-a.
 
 slika1
 
 slika2

slika3

slika4

slika5