Proljetna škola HSCB-a:

Grad Požega je po prvi puta bila domaćin “Proljetne škole HSCB-a” koja je održana od 03.-06. travnja 2018. godine na kojem je sudjelovao 21 mladi CB operator iz CB radiokluba “Krk”, Omišalj, CB-net klub “Croaticum”, Zagreb te CB radioklub “Sokol”, Požega. U samoj organizaciji pomogli su su i CBRK “Orios”, Oriovac kao i CB radioklub “Lege”, Osijek. Radionicu iz područja elektrotehnike, izrada ispravljača,  vodio je mentor Marijan Magdić. Nadalje, polaznici su s prof. Martinom Kapreli održali pripremnu radionicu za 12. međunarodni sajam inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih INVENTUM, koji će se održati u Iloku, 10.-12. svibnja. Sajam promovira promociju inovacija, gotovih proizvoda, inovativnih i kreativnih rješenja te autora svih uzrasta kao i tehničkog stvaralaštva mladih. Jedan dan nastave bio je posvećen i avijaciji te su u suradnji s aeroklubom “Požega” te aeroklubom “Zlatna dolina” iz Pleternice prijepodne proveli na pisti u Ivanindvoru.

Najveći i možda najzahtjevniji segment ovogodišnje “Proljetne škole HSCB-a” bila je svakako jednodnevna terenska nastava orijentacije i komunikacije „Hodnja putevima tehnike po Požeškoj gori održana 4. travnja 2018. godine. Uz polaznike “Proljetne škole HSCB-a”, u ovoj terenskoj nastavi sudjelovalo je još 105 učenica i učenika požeških osnovnih škola, požeške gimnazije, te pleterničke osnovne škole. U pratnji ukupno 33 nastavnika, mentora te vodiča iz Hrvatskog planinarskog društva “Gojzerica” te “Sokolovac” kao i Hrvatske gorske službe spašavanja- stanica Požega. U suradnji s “Zajedničkim projektantskim uredom d.o.o” iz Požege izrađene su i karte odnosno kartografski orijentacijski put kretanja svake grupe s orijentirima. Na samome okupljanju sudionike je govorom dobrodošlice pozdravio predsjednik HSCB-a Đuka Pelcl te u ime Grada Požege, dogradonačelnik Ferdinand Troha, koji se također pridružio u hodnji. Podijeljeni u 8 grupa, sudionici su okupili na trgu sv. Terezije Avilske te se uputili na ka rutama koje su kretale s Crkvenih vrhovaca, Seoca, Groblja sv. Elizabete, Hotela Grgin dol, Sv. Duha, osnovne škole Antuna Kanižlića, Komušine, te Vidovačkog Majdana. Sama hodnja, ovisno o pravcu grupe, iznosila je od 17 do 20 kilometara te su na Lazama I Viškovačkome gradu uspostavljene kontrolne točke na kojima je sudionike čekao osiguran topli napitak, voda i sokovi. Cilj terenske nastave bila je orijentacijska edukacija uz korištenje sredstava veze- PMR stanica. U slučaju nailaska na divlje odlagalište otpada sudionici su imali zadatak lokaciju evidentirati na karti kako bi se na kraju napravila zajednička evidencija odlagališta na Požeškoj gori i o tome izvijestio„Komunalac Požega, d.o.o.“, čiji s predstavnici također bili sudionici hodnje.

Prigodan ručak (grah s kobasicom) osiguran je na samom cilju u OŠ „fra Kaje Adžića“, Pleternica nakon kojeg je održana održane kratka demonstracija postavljanja antenskog stupa mladih CB operatora CBRK “Sokol”, Požega.

Nakon svega, sudionicima su uručene prigodne zahvalnice, a sve škole na poklon su dobile kompase.

Sudionici su se potom uputili kućama željezničkim prijevozom.

Ovom prilikom, zahvaljujemo još jednom svim sudionicima te udrugama koje su pomogle ostvarenju ovog projekta.

Fotografije slobodno pogledajte u našoj galeriji.

73!